top of page
Search
  • Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Χρήση Ταμπόν: Τι πρέπει να προσέχετε;


Το ταμπόν έχει δώσει λύση σε πολλές γυναίκες, επιτρέποντάς τους να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις καθημερινές τους δραστηριότητες ακόμη και τις μέρες της περιόδου. Παρά το γεγονός όμως ότι δεν είναι κάτι «καινούριο», μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει απορίες και προβληματισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χρήσης του.


Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί, η χρήση ταμπόν είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται οι οδηγίες ορθής χρήσης και λαμβάνονται οι σχετικές προφυλάξεις. Η χρήση ταμπόν λοιπόν, εφόσον γίνεται σωστά, έχει μικρές πιθανότητες πρόκλησης λοιμώξεων, αντίστοιχες με αυτές που έχει και η χρήση της σερβιέτας. Το σημαντικότερο είναι να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης καθώς και οι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την τοποθέτησή του, η αντικατάστασή του κάθε 6 ώρες το πολύ (2-3 ώρες τις μέρες με έντονη ροή) και η χρήση του μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.


Ένας δημοφιλής «μύθος» σχετίζεται με την πρόκληση τραυματισμού στα τοιχώματα του κόλπου από το ταμπόν, γεγονός που είναι σχεδόν απίθανο αφού είναι φτιαγμένο από απαλό, χειρουργικό βαμβάκι. Όταν το ταμπόν τοποθετείται σωστά, δεν πρέπει να το αισθάνεστε. Εάν υπάρχει ενόχληση σημαίνει ότι δεν έχει τοποθετηθεί σωστά.


Πολλές γυναίκες αισθάνονται ανασφάλεια σχετικά με την απορροφητικότητα και τη σταθερότητα του ταμπόν, θεωρώντας ότι δεν παρέχει τη σιγουριά της σερβιέτας. Το ταμπόν, όταν τοποθετηθεί σωστά, είναι απολύτως απορροφητικό και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος να σπάσει το σχοινάκι και να μην μπορεί να αφαιρεθεί. Επίσης, το ταμπόν δεν «χάνεται» μέσα στο σώμα, όπως πολλές γυναίκες φοβούνται. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να το αφαιρέσετε, μπορεί να το αφαιρέσει ο γυναικολόγος σας εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε το ίδιο ταμπόν παραπάνω από το ενδεικνυόμενο χρονικό διάστημα.


Στην περίπτωση που το ταμπόν χρησιμοποιείται για να μπορέσετε να κολυμπήσετε στη θάλασσα, καλό είναι να αλλάζετε ταμπόν και μαγιό πριν και μετά το μπάνιο.


Σίγουρα πολλές γυναίκες θέλουν να χρησιμοποιούν το ταμπόν κατά τη διάρκεια του ύπνου για επιπλέον ασφάλεια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο καλό είναι αυτό να αποφεύγεται, καθώς όπως προαναφέραμε, το ταμπόν συνιστάται να αντικαθίσταται συχνά, καθώς όσο παραπάνω μένει στον κόλπο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας μολύνσεων.


Όπως αναφέρεται και στις οδηγίες χρήσης, ο σημαντικότερος -αλλά σχετικά σπάνιος- κίνδυνος είναι η πρόκληση του επονομαζόμενου Συνδρόμου Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ). Πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση η είδηση ότι μία Βρετανή φοιτήτρια παρέλυσε για ένα διάστημα επειδή ξέχασε το ταμπόν για 9 ολόκληρες μέρες. Το τοξικό σοκ προκαλείται από σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή μόλυνση που προκαλείται από βακτήρια που ζουν κανονικά στο δέρμα, στη μύτη και στο στόμα χωρίς να προκαλούν λοίμωξη. Ωστόσο, όταν μπουν στο αίμα απελευθερώνουν δηλητηριώδεις τοξίνες, οι οποίες προκαλούν σοβαρές βλάβες στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και διαφόρων οργάνων του σώματος.


Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι ξαφνικός υψηλός πυρετός, εξάνθημα κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα, εμετοί ή/και διάρροιες, έντονος πόνος στους μύες, κεφαλαλγία, απώλεια προσανατολισμού και χαμηλή πίεση. Σ΄αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.


Πηγή: www.iatriko.gr

157 views0 comments
bottom of page